Aardappelmelk is de ultieme vegan variant

16 aug 2021 | Weet wat je eet

Ecologischer dan havermelk, gezonder dan sojamelk. De nieuwste plantaardige melk is gemaakt van aardappelen. Het Zweedse bedrijf Veg of Lund komt met het merk DUG op de proppen: een romig, vegan en plantaardig drankje. Pluspunten genoeg dankzij de patatjes: deze melk zou de beste optie voor jou en de planeet zijn. 

Voor het recept van de aardappelmelk deed het Zweedse bedrijf Veg of Lund beroep op de revolutionaire formule van Eva Tornberg van Lund University. Niet onlogisch dat er knappe koppen bij de ontwikkeling van het product zijn betrokken … want hoe melk je in godsnaam een aardappel? 

De precieze methode is strikt geheim, maar het komt erop neer dat je een aardappel emulgeert met koolzaadolie. Dat is mechanisch mengen van twee vloeistoffen die onderling niet mengbaar zijn, zoals olie en water. 

Lief voor jou en de planeet 

De melk is niet alleen een sterk staaltje fysica, maar ook nog eens goed voor jou én de planeet. Dat de aardappelmelk vegan is, vertelden we al. Maar de drankjes bevatten ook geen lactose, noten of gluten. De melk is arm aan suikers en verzadigde vetten en werd versterkt met calcium, vitamine D en foliumzuur. 

Bovendien is het kweken van aardappelen veel CO2-vriendelijker dan melkveehouderij. Meer zelfs: de melk is ecologischer dan andere plantaardige alternatieven. Voor aardappelen heb je maar de helft minder land nodig dan voor dezelfde hoeveelheid haver. En voor de productie van aardappelmelk heb je maar liefst 56 keer minder water nodig dan amandelmelk. Sojateelt gaat meer dan eens gepaard met illegale ontbossing, bij aardappelen is dat vervelend neveneffect niet van toepassing. 

Naar verluidt smaakt DUG niet naar aardappel en is het drankje geschikt voor allerlei toepassingen. Puur natuur, in gerechten, zelfs als heerlijk schuimlaagje bovenop je cappuccino. De drie varianten, original, barista en unsweetened, zijn wel relatief duur: tussen 2 en 4 dollar per liter. 

Bij ons is de aardappelmelk nog niet verkrijgbaar in winkels, noch online. De distributie van DUG staat nog in zijn kinderschoenen.

Meer info vind je op dugdrinks.com

Bron: Nina Kookt