Recept Chili con carne

5 jul 2021 | Recepten

Een gerecht met een grote sudderbehoefte maar weinig werk. Er komen wel best wat ingrediënten aan te pas, maar de meeste zijn ‘gebruiksklaar’. Een snufje kruiden toevoegen of een blik met bonen opentrekken, dat is echt geen werk!
Lekker met brood, gekookte rijst of aardappelpuree, maar je kunt de chili ook afwerken met verkruimelde nacho’s.

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 à 2 chilipepers
2 puntpaprika’s
2 wortelen
2 el olijfolie
1 opgehoopte kl chilipoeder (of chilivlokken)
1 kl (gerookt) paprikapoeder
1 kl komijnpoeder
1 el korianderpoeder
600 g kalfsgehakt
2 el tomatenpuree
optioneel: een scheutje rode wijn
300 ml kalfsfond
800 g tomatenblokjes
een snuf gedroogde marjolein
4 à 5 gedroogde pruimen
10 g pure chocolade
400 g rode bonen
peper en zout
zure room of mascarpone
enkele takjes koriander

Bereiding vooraf
  • Pel de ui en de knoflook, snijd de ui in kleine blokjes en snipper de knoflook fijn. Halveer de chilipeper en puntpaprika, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak ze fijn. Schrap of schil de wortelen en snijd ze in fijne plakjes.
  • Verwarm de olie in een grote stoofpot, voeg de ui toe en bak hem glazig terwijl je hem omroert. Voeg de knoflook en chilipeper toe, laat die 10 seconden stoven en doe dan het chilipoeder, het paprikapoeder, het komijnpoeder, het korianderpoeder, de puntpaprika en de wortel erbij. Laat alle groente goed aanstoven terwijl je ze omroert. Zet het deksel op de pot en laat 5 minuten verder stoven. Vergeet niet af en toe eens te roeren.
  • Bak het gehakt rul en bruin in een braadpan zonder vetstof. Voeg de tomatenpuree toe, laat die even ontzuren en doe het mengsel dan bij de groente. Blus de pan met de rode wijn en de kalfsfond en schraap de gehaktaanbaksels los. Giet de fond bij het gehakt en de groente.
  • Voeg ook de tomatenblokjes, een snufje marjolein, de in stukjes gesneden pruimen en de chocolade toe, en kruid met zout en eventueel nog wat peper.
  • Breng de saus aan de kook, roer ondertussen en zet dan het deksel op de pot. Zet het vuur laag en laat de pot een klein halfuurtje sudderen. Roer af en toe zodat de saus niet aanbrandt. Voeg indien nodig nog een lepel water toe, maar de saus moet wel dik en sappig zijn.
  • Spoel de bonen en voeg ze toe. Laat de chili con carne nog even opkoken zonder deksel en proef of hij voldoende gekruid is. Zet het deksel terug op de pot en laat de chili afkoelen.

Bereiding vlak voor het serveren
  • Verwarm de chili con carne op een zacht vuur en garneer met een dot zure room en fijngesneden koriander.