Colruyt doet plofkippen in de ban

16 aug 2021 | Nieuws

Supermarktketens Colruyt en OKay schakelen tegen 2026 over naar vleeskippen die voldoen aan hogere dierenwelzijnscriteria, gebaseerd op het Better Chicken Commitment dat in 2017 gelanceerd werd. Dat maakt Colruyt Group bekend in een persbericht. Beide retailers zijn daarmee de eerste die overschakelen naar de nieuwe criteria.

Het Better Chicken Commitment (BCC) heeft als doel het dierenwelzijn van vleeskippen in de Belgische kwekerijen te verhogen. De criteria stellen onder meer dat kippen meer ruimte en daglicht moeten krijgen, maar ook dat er overgeschakeld wordt naar een trager groeiend ras. Plofkippen anderzijds zijn kippen die in een periode van amper zes weken vetgemest worden tot twee kilo.

Het BCC werd al in 2017 gelanceerd door een dertigtal ngo’s die zich inzetten voor dierenwelzijn in Europa. Pas in 2026 zal de Belgische consument dus kippenvlees kunnen kopen dat effectief aan de strengere voorwaarden voldoet.

‘Stap verder’

Colruyt en OKay stellen nog een stap verder te zullen gaan dan de normen die vooropgesteld worden. Zo zullen kuikens rechtstreeks in de stallen geboren worden. Daardoor moeten ze niet meer levend vervoerd worden en hebben ze meteen toegang tot water en voedsel – wat moet leiden tot een betere gezondheid en minder stress. Het bedrijf maakt zich sterk dat dit uiteindelijk zal leiden tot een geringer gebruik van antibiotica.

Niet duurder

Omdat de nieuwe criteria een aanzienlijke investering vergen, kiest Colruyt Group ervoor de uitrol geleidelijk te laten gebeuren en de partners te begeleiden in het proces. De klant zal dit niet voelen in zijn portemonnee, klinkt het. “We blijven trouw aan onze merkbelofte, ook wanneer we onze standaarden verhogen”, zegt Guy Elewaut, directeur marketing Colruyt Laagste Prijzen.

Bron: HLN