Koken wij binnenkort nog zelf?

24 dec 2021 | Nieuws

Ik zat het mij onlangs af te vragen, want – zeker nu, met heel die Corona toestand – hebben take-away, kant-en-klare maaltijden en foodboxen, een hoge vlucht genomen.

Kookprogramma’s op TV en social media zijn een ware hype. Kookboeken door BV’s geschreven vliegen de deur uit. Het internet staat bol van de recepten. En de verkoop van luxueus ingerichte keukens kende de afgelopen jaren een piek.

Dus ging ik eens Googlen … en de cijfers die ik vond verbaasden mij niets.

Ondanks de kookhype op TV en social media èn de hoge verkoopcijfers van kookboeken, staan we hoe langer hoe minder in die luxueuze keuken. Naar verluidt wordt gemiddeld per aangeschaft kookboek slechts driekwart recept in de praktijk gebracht, minder dan 1 kookbeurt per boek dus.

Het aantal mensen dat (vrijwel) nooit kookt is nu al groot: denk maar aan ouderen in verpleeg- en verzorginstellingen. Maar er zijn ook vitale dertigers die nooit koken. Zij bestellen iedere dag ergens anders hun maaltijd. En dit fenomeen zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

We spreken dan wel over koken, maar eigenlijk is dat tegenwoordig al eerder ‘maaltijdbereiding’ of (gezien de vele halffabrikaten), ‘maaltijdassemblage’. Restaurant ketens en supermarkten openen op grote schaal delivery-only-keukens. De keuze is nog royaler dan in de supermarkt. Buiten de deur eten wordt op alle dagen van de week als normaal beschouwd. In de VS is de horeca omzet een aantal jaren geleden de food omzet in de supermarkten al voorbij gestoken.

Een bijkomend fenomeen is dat het aantal alleenstaanden de laatste jaren enorm toeneemt. En wie alleen woont, kookt minder. Voorspellingen zijn dat in 2045 43% van alle huishoudens uit alleenstaanden zal bestaan.

Maar ook binnen huishoudens die uit meer personen bestaan, zien we steeds vaker de trend van solitair eten vanwege de verschillende agenda’s van de gezinsleden.

Ontbijt, lunch, diner, met tussendoortjes zijn de traditionele eetmomenten op de dag. Dit verandert gestaag. Volgens deskundigen zullen we in de westerse wereld langzaam maar zeker groeien naar 7 eetmomenten per dag. De laatste berichten zijn dat we nu reeds op gemiddeld 29 eetmomenten in de week zitten. Amerikanen hebben er al 2 tot 3 meer per week.

Meer nog: in de nabije toekomst zullen Google Watch en andere draagbare biometrische horloges, armbanden, kettingen en kleine smart devices ons eetpatroon bepalen. Ze zullen de vitaliteit van onze geest en ons lichaam de hele dag monitoren en ons dagelijks dieet, inclusief de eetmomenten, gaan dicteren.

Er circuleren verschillende cijfers over de gemiddelde dagelijkse kooktijd en de evolutie doorheen de jaren:

  • twee uur dagelijkse kooktijd in 1957
  • 38 minuten dagelijkse kooktijd in 1997
  • 28 minuten dagelijkse kooktijd in 2017

Als we deze lijn doortrekken, dan is de dagelijkse kooktijd voor assemblage en verhitting in 2057 nog amper 8 minuten per dag.

Conclusie : er liggen gouden tijden in het verschiet voor iedere food professional die zijn klanten op hun wenken kan bedienen met smakelijke en relevante calorieën.